Utolsó kommentek:

bref 2020.06.08. 16:56:24

A klasszikus majonéz készítéséhez csak tojás sárgájára és olajra (esetleg kevés sóra) van szükség. Ebből aztán olyan mártást csinálsz, amilyet akarsz.
.A mustár és a citromlé (meg akármi más ) már ízesítés, ami befolyásolja a további felhasználást.
Egyébként, ha könnyebb majonézt akarsz készíteni, ne a klasszikus" 1 tojás sárgájához 1 dl olaj" receptet kövesd, hanem használj csak 1/2 dl olajat. Így is elég kemény lesz az olajvaj, ha egy kicsit sózod keverés közben, viszont a belőle készült tartármártás sokkal könnyebb, és az ízesítése sokkal jobban kijön, nem fedi el az olaj az ízeket.

Bejegyzés: Majonéz házilag

Ezüstvándor Arion 2020.06.08. 16:56:14

Nagyon nem mindegy hogy milyen minőségű olajat, használsz hozzá.
Én nem szeretem az finomított napraforgó étolajat megenni. Nem tartom valódi tápláléknak mert se íze, se illata, se színe nem marad a hiperindusztriális feldolgozásnak köszönhetően.
Inkább használok hidegensajtolt napraforgó olajat. Aminek íze és illata van. Mintha lenne még benne élet. Nem olyan kilúgozott mint az ipari. (Amit konkrétan lúgoznak is.)
Van aki túl intenzívnek tartja a hidegensajtolt napraforgóolaj ízét. Ők higíthatják valami semleges ízű olajjal.

Kísérletező kedvűek akár egy teáskanál tökmagolajjal is gazdagíthatják. A színe megzöldül az íze megfüstösödik tőle. A sárgás-zöldes majonéz nem mindenkinek jön be, azért azt hozzáteszem.

Bejegyzés: Majonéz házilag

drbuboo 2020.06.08. 13:59:13

qwertzunak igaza van. A majonéz egy "olaj a vizes közegben"emulzió. Az azonos hömérsékleten kívül (ugyanis tapasztalat szerint még a mindkettö szobahömérsékletü is jobb, mint az egyik hideg, másik meleg, de valóban a mindkettö hideg a legjobb) az alacsony pH is hozzájárul az emulzió stabilitásához. Ha az olaj kiválik (fizikai-kémiai értelemben fázisinverzió jön létre, vagyis nem olajcseppek lesznek a vizes fázis mátrixában, hanem nagyjából fordítva), meg lehet javítani pár csepp citrommal, és/vagy úgy, hogy vesz az ember egy új tojássárgáját, és ahhoz adja a szétvált olaj-tojássárgája keveréket.

Bejegyzés: Majonéz házilag

qwertzu 2020.06.08. 08:06:19

Lényegesen egyszerűbb megtartani az emulziót készítés közben, ha a savat (a receptben a citromlé) már az elején hozzáöntöd. Akkor nem kell csepegtetni, sokkal bátrabban lehet adagolni az olajat.

Másrészt kár hogy nem saját képet raksz be. A fenti receptet elkészítve egy nagyon sárga színű majonézt kapsz, egészen más lesz, mint amit beraktál képet.

Bejegyzés: Majonéz házilag

RHalacska 2020.06.03. 20:13:01

Mint ugye tudjuk a hamburger nem amerikai,hanem német étel... A hamburgi munkások étele volt, az Amerikába kivándorolt hamburgiak ették,innen a neve

Bejegyzés: Hagyományos hamburger

Broad 2020.05.28. 09:43:50

Hatalmas respect. Végre egy brownie recept, ami nem akar több lenni, mint aminek kell. Rosszul vagyok sokszor, amikor látom, hogy mások "igazi" "eredeti" stb. brownie néven miket osztanak meg.

Bejegyzés: Brownie - az amerikaiak egyik legkedveltebb édessége

Málna torta

A Málna-torta blogon recepteket olvashatsz a nagyvilágból, de emellett találasz érdekességekől szóló irásoka

süti beállítások módosítása