A házi majonéz készítésének 4 titka van, a szakácskönyvek vagy a receptes oldalak. általában csak a legalapvetőbbet, az olaj csepegtetését teszik közkincsé. Ez is elég lehet a jó majonézhez, de ha tökéletes állagot és ízt szeretnénk elérni, akkor a következő négy dologra kell oda figyelni:
- ízesítés
- minden hozzávaló legyen lehűtve
- a majonéz színe halványsárga legyen
- az olaj csepegtetése
Ezekről bővebben az elkészítés menetében olvashatsz lejjebb. A majonézt elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint is, érdemes próbálkozni az ízzel, mert mindenkinek más az ízlése és így más ízvilág fog bejönni mindenkinél.
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 1/2 - 1 tk só
- ¾ tk cukor
- 1,5 tk mustár
- 3 tk citromlé
- 350 ml étolaj
- 50 ml extra szűz olívaolaj
Lássunk neki és nézzük meg, hogy miből lesz a cserebogár illetve a majonéz.
- A tökéletes majonéz eléréshez vezető első lépés az, hogy minden összetevőt lehűtünk, természetesen enélkül is el lehet készíteni a majonézt, de a krémes lágy állaghoz érdemes lehűteni az összetevőket.
- A majonéz nyers tojásból készül ezért érdemes mindig friss tojásból készíteni. Válasszuk szét a tojásokat, mert csak a sárgájára lesz szükségünk.
- A tojássárgáját keverjük össze a sóval, cukorral és a mustárral, a tökéletes állaghoz használj robotgépet és addig keverd amíg habos nem lesz és a színe halványsárga. Az állag eléréséhez kb. 1 percre van szükség.
- A masszához öntsd hozzá az olajat cseppenként, vagy nagyon vékony sugárban, a legfontosabb, hogy a krém felvegye az éppen hozzáadatott olajat.
- Utoljára add hozzá a citrom levét
A majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie, ebből is fakad a ritkán használt magyar neve az olajvaj.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
qwertzu 2020.06.08. 08:06:19
Másrészt kár hogy nem saját képet raksz be. A fenti receptet elkészítve egy nagyon sárga színű majonézt kapsz, egészen más lesz, mint amit beraktál képet.
drbuboo 2020.06.08. 13:59:13
Ezüstvándor Arion 2020.06.08. 16:56:14
Én nem szeretem az finomított napraforgó étolajat megenni. Nem tartom valódi tápláléknak mert se íze, se illata, se színe nem marad a hiperindusztriális feldolgozásnak köszönhetően.
Inkább használok hidegensajtolt napraforgó olajat. Aminek íze és illata van. Mintha lenne még benne élet. Nem olyan kilúgozott mint az ipari. (Amit konkrétan lúgoznak is.)
Van aki túl intenzívnek tartja a hidegensajtolt napraforgóolaj ízét. Ők higíthatják valami semleges ízű olajjal.
Kísérletező kedvűek akár egy teáskanál tökmagolajjal is gazdagíthatják. A színe megzöldül az íze megfüstösödik tőle. A sárgás-zöldes majonéz nem mindenkinek jön be, azért azt hozzáteszem.
bref 2020.06.08. 16:56:24
.A mustár és a citromlé (meg akármi más ) már ízesítés, ami befolyásolja a további felhasználást.
Egyébként, ha könnyebb majonézt akarsz készíteni, ne a klasszikus" 1 tojás sárgájához 1 dl olaj" receptet kövesd, hanem használj csak 1/2 dl olajat. Így is elég kemény lesz az olajvaj, ha egy kicsit sózod keverés közben, viszont a belőle készült tartármártás sokkal könnyebb, és az ízesítése sokkal jobban kijön, nem fedi el az olaj az ízeket.