Majonéz házilag

A házi majonéz készítésének 4 titka van, a szakácskönyvek vagy a receptes oldalak. általában csak a legalapvetőbbet, az olaj csepegtetését teszik közkincsé. Ez is elég lehet a jó majonézhez, de ha tökéletes állagot és ízt szeretnénk elérni, akkor a következő négy dologra kell oda figyelni:

  1. ízesítés
  2. minden hozzávaló legyen lehűtve
  3. a majonéz színe halványsárga legyen
  4. az olaj csepegtetése

Ezekről bővebben az elkészítés menetében olvashatsz lejjebb. A majonézt elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint is, érdemes próbálkozni az ízzel, mert mindenkinek más az ízlése és így más ízvilág fog bejönni mindenkinél.

Hozzávalók:

 

  • 4 tojássárgája
  • 1/2 - 1 tk só
  • ¾ tk cukor
  • 1,5 tk mustár
  • 3 tk citromlé
  • 350 ml étolaj
  • 50 ml extra szűz olívaolaj

 

Lássunk neki és nézzük meg, hogy miből lesz a cserebogár illetve a majonéz.

  1. A tökéletes majonéz eléréshez vezető első lépés az, hogy minden összetevőt lehűtünk, természetesen enélkül is el lehet készíteni a majonézt, de a krémes lágy állaghoz érdemes lehűteni az összetevőket.
  2. A majonéz nyers tojásból készül ezért érdemes mindig friss tojásból készíteni. Válasszuk szét a tojásokat, mert csak a sárgájára lesz szükségünk.
  3. A tojássárgáját keverjük össze a sóval, cukorral és a mustárral, a tökéletes állaghoz használj robotgépet és addig keverd amíg habos nem lesz és a színe halványsárga. Az állag eléréséhez kb. 1 percre van szükség.
  4. A masszához öntsd hozzá az olajat cseppenként, vagy nagyon vékony sugárban, a legfontosabb, hogy a krém felvegye az éppen hozzáadatott olajat.
  5. Utoljára add hozzá a citrom levét

A majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie, ebből is fakad a ritkán használt magyar neve az olajvaj.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://malnatorta.blog.hu/api/trackback/id/tr8615752456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2020.06.08. 08:06:19

Lényegesen egyszerűbb megtartani az emulziót készítés közben, ha a savat (a receptben a citromlé) már az elején hozzáöntöd. Akkor nem kell csepegtetni, sokkal bátrabban lehet adagolni az olajat.

Másrészt kár hogy nem saját képet raksz be. A fenti receptet elkészítve egy nagyon sárga színű majonézt kapsz, egészen más lesz, mint amit beraktál képet.

drbuboo 2020.06.08. 13:59:13

qwertzunak igaza van. A majonéz egy "olaj a vizes közegben"emulzió. Az azonos hömérsékleten kívül (ugyanis tapasztalat szerint még a mindkettö szobahömérsékletü is jobb, mint az egyik hideg, másik meleg, de valóban a mindkettö hideg a legjobb) az alacsony pH is hozzájárul az emulzió stabilitásához. Ha az olaj kiválik (fizikai-kémiai értelemben fázisinverzió jön létre, vagyis nem olajcseppek lesznek a vizes fázis mátrixában, hanem nagyjából fordítva), meg lehet javítani pár csepp citrommal, és/vagy úgy, hogy vesz az ember egy új tojássárgáját, és ahhoz adja a szétvált olaj-tojássárgája keveréket.

Ezüstvándor Arion 2020.06.08. 16:56:14

Nagyon nem mindegy hogy milyen minőségű olajat, használsz hozzá.
Én nem szeretem az finomított napraforgó étolajat megenni. Nem tartom valódi tápláléknak mert se íze, se illata, se színe nem marad a hiperindusztriális feldolgozásnak köszönhetően.
Inkább használok hidegensajtolt napraforgó olajat. Aminek íze és illata van. Mintha lenne még benne élet. Nem olyan kilúgozott mint az ipari. (Amit konkrétan lúgoznak is.)
Van aki túl intenzívnek tartja a hidegensajtolt napraforgóolaj ízét. Ők higíthatják valami semleges ízű olajjal.

Kísérletező kedvűek akár egy teáskanál tökmagolajjal is gazdagíthatják. A színe megzöldül az íze megfüstösödik tőle. A sárgás-zöldes majonéz nem mindenkinek jön be, azért azt hozzáteszem.

bref 2020.06.08. 16:56:24

A klasszikus majonéz készítéséhez csak tojás sárgájára és olajra (esetleg kevés sóra) van szükség. Ebből aztán olyan mártást csinálsz, amilyet akarsz.
.A mustár és a citromlé (meg akármi más ) már ízesítés, ami befolyásolja a további felhasználást.
Egyébként, ha könnyebb majonézt akarsz készíteni, ne a klasszikus" 1 tojás sárgájához 1 dl olaj" receptet kövesd, hanem használj csak 1/2 dl olajat. Így is elég kemény lesz az olajvaj, ha egy kicsit sózod keverés közben, viszont a belőle készült tartármártás sokkal könnyebb, és az ízesítése sokkal jobban kijön, nem fedi el az olaj az ízeket.

Málna torta

A Málna-torta blogon recepteket olvashatsz a nagyvilágból, de emellett találasz érdekességekől szóló irásoka

süti beállítások módosítása